Introductie Jaap Stoppels

Voor de toekomst van logistiek is de data infrastructuur net zo belangrijk als de fysieke infrastructuur.”

Living Labs

Logistiek Digitaal

Basis Data Infrastructuur

 

“Voor de toekomst van logistiek is de data infrastructuur net zo belangrijk als de fysieke infrastructuur.”

 

Jaap Stoppels, programmamanager Digitale Infrastructuur Logistiek

 

 

Beste lezer,

In de logistiek spelen digitalisering en datadeling een cruciale rol. Voor de bedrijfsvoering intern van organisaties, één op één tussen organisaties (planning, administratie en handhaving), maar ook voor “Supply Chain Visibility” over een keten. Terwijl de wegen, waterwegen, spoorlijnen en pijplijnen onze goederen fysiek vervoeren, vormt de data infrastructuur het kloppende hart van de informatie die deze bewegingen stuurt. Die data infrastructuur is voor de toekomst van logistiek net zo belangrijk als de fysieke infrastructuur. Met een dynamisch speelveld, veelzijdigheid van supply chains, het belang van leverbetrouwbaarheid en schaarste is datadeling over een keten heen geen luxe meer, maar noodzaak.

De afgelopen jaren leerden ons daarnaast dat verstoringen buiten onze directe Nederlandse invloed, door geopolitiek, pandemie of ongevallen, forse invloed hebben op onze logistieke keten. Daar helpt real time inzicht in zowel vraag als aanbod van transportcapaciteit voor onze wendbaarheid.

Met het team van het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) faciliteren wij digitale samenwerking tussen bedrijven en/of overheid binnen de logistieke keten. Dit via een visie op data delen die we de “Basis Data Infrastructuur (BDI)” noemen. De BDI is een afsprakenstelsel voor beheerst data delen met bouwblokken en componenten die samenwerkende organisaties kunnen inzetten. Dit doet DIL niet alleen, maar samen met partners zoals evofenedex, TLN, Douane, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, havenbedrijven, Schiphol, Portbase en Topsector Logistiek. DIL en BDI passen in de visie op Goederenvervoer van onze opdrachtgever het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De uitdagingen om te komen tot adoptie van beheerste data delen conform de BDI zijn aanzienlijk. We werken met diverse partijen die elk hun eigen processen, standaarden, belangen en competenties hebben. Het vraagt daarmee om continue dialoog, afstemming en compromissen. DIL helpt met voorbeeldtoepassingen (Living Labs) die meteen waarde hebben voor de keten. Ons krachtig Logistiekdigitaal programma helpt MKB om een stap te maken. Maar uiteindelijk profiteren we allemaal: minder inefficiënties, lagere kosten, innovatie en bovenal meer verbondenheid en veerkracht.

In dit resultatenboek presenteren we een impressie van de resultaten van onze inspanningen en de lessen die we hebben geleerd. De inhoudsopgave is gebaseerd op de programmalijn met werkpakketten. Ik ben er trots op om als programmamanager aan deze systeeminnovatie te werken met alle toegewijde professionals in het team en om ons heen. Tenslotte is de data infrastructuur net zo belangrijk als de fysieke infrastructuur voor de toekomst van onze logistiek.

Ik nodig u uit om dit verslag te lezen met de behaalde resultaten van het programma tot zover. Meer weten over het programma zelf? Kijk dan op de website of neem contact met ons op.

Met hartelijke groet, 

Jaap Stoppels

Programmamanager, Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL)

Living Labs

Met ‘Living Labs’ brengt het programma DIL de visie over veerkrachtige en beheerste data-uitwisseling in de logistieke keten tot leven. Elk Living Lab heeft een dubbele missie: het opbouwen en testen van een zakelijk ecosysteem gebaseerd op het Basis Data Infrastructuur (BDI)-gedachtegoed en het demonstreren van de waarde daarvan.  

Dankzij actieve deelname en input van deelnemers en de bijbehorende gemeenschap, dragen de Living Labs bij aan de digitalisering van logistieke ketens met voordelen voor de keten en bevorderen ze de verbetering en adoptie van BDI. 

 

Living Labs: Luchtvracht

Schiphol vervoert maandelijks meer dan honderdduizend ton aan luchtvracht van over de hele wereld en is daarmee een belangrijk logistiek knooppunt voor Nederland naar het (inter)nationale achterland. Schiphol heeft de ambitie om de meest duurzame, best aangesloten, veilige en beveiligde cargo hub van Europa te zijn. Met naadloze, efficiënte werkprocessen.

 

Lees hier meer

Living Labs: Maritiem

In een wereld waar de logistiek voortdurend evolueert, zit de haven van Rotterdam onbetwistbaar in de voorhoede van innovatie en duurzaamheid. Bekend als de grootste zeehaven van Europa, faciliteert Rotterdam jaarlijks de overslag van meer dan 470 miljoen ton goederen, waarmee het een cruciale schakel vormt in wereldwijde handelsketens.

 

Lees hier meer

Living Labs: Wegvervoer

Dit Living Lab brengt technologiebedrijven, terminals, verladers en transporteurs samen om logistieke en administratieve processen in de containerlogistiek op een vernieuwende manier te digitaliseren.

Deze innovatieve samenwerking streeft naar een papierloos, efficiënt en veilig multimodaal containervervoer in het achterland en van en naar de Rotterdamse haven, zowel voor import- als exportstromen.

 

Lees hier meer

 

 

Nieuwe Living Labs

De lifecycle en haalbaarheidsstudie borgen een gestructureerde en doelgerichte aanpak voor het opzetten van nieuwe Living Labs in andere domeinen dan de maritieme en luchtvracht, met duidelijke mijlpalen en een gefaseerde aanpak.

 

 

Haalbaarheidsstudie

 

In 2023 startte DIL met haar bijdrage aan acht Living Labs in de domeinen Maritiem en Luchtvracht. Deze initiatieven zijn ingebed in lopende programma’s rondom de Haven van Rotterdam en Schiphol Airport. 

Roadmap

 

Naast de Living Labs die al lopen rond het maritieme domein en de luchtvracht, zijn de meest kansrijke aanvragen voor Living Labs geïdentificeerd en in een roadmap weergegeven. In april 2024 startte het eerste Living Lab buiten de mainports: “Papierloos transport containers”.  

Geleerde lessen

 

De Living Labs bieden waardevolle lessen over datadeling in het goederenvervoer en de toepassing van het BDI-gedachtegoed en het BDI-framework. Deze inzichten versterken het BDI-afsprakenstelsel, verbeteren onze aanpak voor Living Labs en bieden essentiële informatie ter bevordering van de adoptie van BDI.  

Basis Data Infrastructuur

Een sterke, digitale samenwerking vormt de hoeksteen van veerkrachtige logistieke ketens. Het programma Digitale Infrastructuur Logistiek (DIL) werkt aan het slimmer uitwisselen van data in het goederenvervoer met de Basis Data Infrastructuur (BDI).  

 

 

Om samenwerking makkelijker te maken, moeten er afspraken worden gemaakt over de regels voor het uitwisselen van digitale data. Wie mag welke data inzien of gebruiken, wanneer en tegen welke voorwaarden? In IT en data-uitwisseling helpt een afsprakenstelsel bij het bepalen van de formaten, protocollen en beveiligingsmaatregelen die daarvoor nodig zijn. De BDI is een afsprakenstelsel voor beheerst datadelen in een zakelijk ecosysteem. Binnen dit ecosysteem kunnen partijen efficiënt, veilig en vertrouwd digitaal zakendoen.


Ontwikkelingen Architectuur
 

De rol van architectuur in een afsprakenstelsel is het opzetten van duidelijke richtlijnen voor hoe systemen met elkaar communiceren. Het helpt bij het bepalen van de standaarden en regels die zorgen dat iedereen dezelfde taal spreekt bij het delen van informatie. Hierdoor kunnen verschillende systemen beter samenwerken, waardoor data-uitwisseling soepel en veilig verloopt.  

Highlights van het werkpakket ‘Architectuur’ sinds de start van het programma: 

 

Ontwikkeling BDI-framework

Met de ontwikkeling van het BDI-framework is de basis gelegd voor te maken afspraken over governance, gedeelde standaarden en technologische uitgangspunten binnen een zakelijk ecosysteem.

BDI-framework

Semantische standaarden

Elke transportmodaliteit in de logistiek kent eigen standaarden. BDI kan pas goed toegepast worden als deze standaarden op elkaar zijn afgestemd. Samen met kennisinstellingen is onderzocht hoe dit functioneert in de Living Labs. Dit heeft geleid tot verschillende, openbare publicaties die beslissingsondersteunend werken bij het vormen van een afsprakenstelsel.

 Publicaties op BDInetwork.org

Continue afstemming interoperabiliteit

Het BDI-framework wordt beïnvloed door het complexe en dynamische speelveld van europese dataspace projecten, EU richtlijnen en vergelijkbare programma’s zoals DIL waar data uitwisseling centraal staat. Door deelname in verschillende gremia, zoals DANW, CoESD en DSSC, wordt continu samengewerkt aan interoperabiliteit van data-uitwisseling.

Ontwikkeling referentiearchitectuur

Om partijen in staat te stellen zelf een zakelijk ecosysteem op te laten zetten, of deel te nemen aan, wordt gewerkt aan referentiearchitectuur. In 2024 wordt dit publiekelijk verspreid, samen met voorbeeld-implementaties en overzicht van beschikbare software en leveranciers van diensten.

Ontwikkelingen iSHARE

iSHARE Foundation werkt in het BDI-framework aan het ‘trust’-gedeelte met de BDI-componenten ‘Identity, Autorisatie en Autenticatie (IAA). Belangrijke resultaten zijn het publiekelijk beschikbaar stellen van het authorisatieregister, het reviewen van architectuur-componenten van het framework, participatie aan de Proving Ground en samenwerking met Gaia-X, CoEDSC, FIWARE, IDSA en NL AIC.

Ontwikkeling BDI-framework

Met de ontwikkeling van het BDI-framework is de basis gelegd voor te maken afspraken over governance, gedeelde standaarden en technologische uitgangspunten binnen een zakelijk ecosysteem.

BDI-framework

Semantische standaarden

Elke transportmodaliteit in de logistiek kent eigen standaarden. BDI kan pas goed toegepast worden als deze standaarden op elkaar zijn afgestemd. Samen met kennisinstellingen is onderzocht hoe dit functioneert in de Living Labs. Dit heeft geleid tot verschillende, openbare publicaties die beslissingsondersteunend werken bij het vormen van een afsprakenstelsel.

 Publicaties op BDInetwork.org

Continue afstemming interoperabiliteit

Het BDI-framework wordt beïnvloed door het complexe en dynamische speelveld van europese dataspace projecten, EU richtlijnen en vergelijkbare programma’s zoals DIL waar data uitwisseling centraal staat. Door deelname in verschillende gremia, zoals DANW, CoESD en DSSC, wordt continu samengewerkt aan interoperabiliteit van data-uitwisseling.

Ontwikkeling referentiearchitectuur

Om partijen in staat te stellen zelf een zakelijk ecosysteem op te laten zetten, of deel te nemen aan, wordt gewerkt aan referentiearchitectuur. In 2024 wordt dit publiekelijk verspreid, samen met voorbeeld-implementaties en overzicht van beschikbare software en leveranciers van diensten.

Ontwikkelingen iSHARE

iSHARE Foundation werkt in het BDI-framework aan het ‘trust’-gedeelte met de BDI-componenten ‘Identity, Autorisatie en Autenticatie (IAA). Belangrijke resultaten zijn het publiekelijk beschikbaar stellen van het authorisatieregister, het reviewen van architectuur-componenten van het framework, participatie aan de Proving Ground en samenwerking met Gaia-X, CoEDSC, FIWARE, IDSA en NL AIC.


Adoptiestrategie van de Basis Data Infrastructuur (BDI) 
 

Van theorie naar praktijk: met een use case gedreven aanpak wordt de BDI ontwikkeld en toegepast. Door goed aan te sluiten op de dagelijkse realiteit, wordt de toepassing effectief,  gebruiksgericht en schaalbaar 

 

Ontwikkeling in Living Labs

In onze Living Labs passen we de BDI in de praktijk toe onder professionele projectbegeleiding. Zo leren we door te doen en bereiken we direct resultaat. Het programma is gestart met casussen van de logistieke knooppunten Rotterdam (maritiem) en Schiphol (luchtvracht). Deze knooppunten stimuleren betrokken ketenpartijen om ook op deze manier data te delen. 

Nieuwe Living Labs

Voor meer impact worden er momenteel Living Labs in meer domeinen opgezet.  

Logistiek Digitaal

Om nu en in de toekomst ‘digitaal klaar’ te zijn, is het cruciaal dat een bedrijf effectief digitaal kan samenwerken. Dit vereist een stevige basis. Het platform Logistiek Digitaal is ontwikkeld door evofenedex en TLN en ondersteunt Nederlandse MKB-bedrijven in hun digitale ontwikkeling. 

 

Naar Logistiek Digitaal

Van Proving Ground naar Minimum Viable Product (MVP)

De eigenaar van de data bepaalt wie toegang krijgt tot die data. De Proving Ground demonstreert de technische werking, hoe data bij de bron blijft en combineert met identificatie, autorisatie en authenticatie (IAA). Deze stap focust op de technologische toepassing. Met het logistieke proces Vertrouwde goederenuitgifteals testcase worden in 2024 nieuwe scenario’s aangetoond en gedemonstreerd.  

Data space incubator

Dit proces is ontwikkeld door Topsector Logistiek voor partijen die geen tot beperkte kennis hebben van data uitwisselen op basis van het Basis Data Infrastructuur (BDI) gedachtegoed. Aan de hand van een gefaseerd proces wordt kennis over en ondersteuning bij de implementatie van BDI geboden door het Adoptie Support Team.

Naar de Data Space Incubator

BDI Ready-in-a-day-workshop

Samen met Jumbo, EVO-it en Simacan is in één dag een werkend prototype ontworpen en geconfigureerd. Het prototype is gebaseerd op de praktijkcasus ‘last mile guidance’ en met behulp van het BDI-framework ontwikkeld.

Topsector Logistiek organiseerde de workshop. In 2024 volgen meer workshops met diverse partijen. 

Ontwikkeling in Living Labs

In onze Living Labs passen we de BDI in de praktijk toe onder professionele projectbegeleiding. Zo leren we door te doen en bereiken we direct resultaat. Het programma is gestart met casussen van de logistieke knooppunten Rotterdam (maritiem) en Schiphol (luchtvracht). Deze knooppunten stimuleren betrokken ketenpartijen om ook op deze manier data te delen. 

Nieuwe Living Labs

Voor meer impact worden er momenteel Living Labs in meer domeinen opgezet.  

Logistiek Digitaal

Om nu en in de toekomst ‘digitaal klaar’ te zijn, is het cruciaal dat een bedrijf effectief digitaal kan samenwerken. Dit vereist een stevige basis. Het platform Logistiek Digitaal is ontwikkeld door evofenedex en TLN en ondersteunt Nederlandse MKB-bedrijven in hun digitale ontwikkeling. 

 

Naar Logistiek Digitaal

Van Proving Ground naar Minimum Viable Product (MVP)

De eigenaar van de data bepaalt wie toegang krijgt tot die data. De Proving Ground demonstreert de technische werking, hoe data bij de bron blijft en combineert met identificatie, autorisatie en authenticatie (IAA). Deze stap focust op de technologische toepassing. Met het logistieke proces Vertrouwde goederenuitgifteals testcase worden in 2024 nieuwe scenario’s aangetoond en gedemonstreerd.  

Data space incubator

Dit proces is ontwikkeld door Topsector Logistiek voor partijen die geen tot beperkte kennis hebben van data uitwisselen op basis van het Basis Data Infrastructuur (BDI) gedachtegoed. Aan de hand van een gefaseerd proces wordt kennis over en ondersteuning bij de implementatie van BDI geboden door het Adoptie Support Team.

Naar de Data Space Incubator

BDI Ready-in-a-day-workshop

Samen met Jumbo, EVO-it en Simacan is in één dag een werkend prototype ontworpen en geconfigureerd. Het prototype is gebaseerd op de praktijkcasus ‘last mile guidance’ en met behulp van het BDI-framework ontwikkeld.

Topsector Logistiek organiseerde de workshop. In 2024 volgen meer workshops met diverse partijen. 

 

Logistiek Digitaal ondersteunt het mkb met digitalisering 

Om nu en in de toekomst ‘digitaal klaar’ te zijn, is het cruciaal dat een bedrijf effectief digitaal kan samenwerken, wat een stevige basis vereist. Uit recent onderzoek van het programma DIL blijkt echter dat 79% nog niet ‘digital ready’ is. Wat is daarvoor nodig en hoe pak je dit aan? 

Logistiek Digitaal ondersteunt mkb-bedrijven die actief zijn in de Nederlandse logistiek in hun digitale ontwikkeling. Sinds de start van het programma heeft Logistiek Digitaal grote stappen gezet: 

  • Logistiekdigitaal.nl als go-to platform: in 2023 getransformeerd tot een essentieel platform voor ondernemers in de sector. Toegang tot persoonlijk advies via directe boeking met adviseurs en een snelle route naar nieuws, relevante subsidies en evenementen; 
  • Tienduizenden bezoekers: het platform heeft inmiddels meer dan tienduizenden bezoekers, een duidelijk bewijs van de waarde die ondernemers erin vinden; 
  • Digi-Coach opleiding: eind 2023 ging de pilot van deze opleiding van start. Na een succesvolle aftrap met 15 geslaagde Digi-Coaches wordt de cursus in 2024 vervolgd. 
  • Cursusplatform: in 2023 is het cursusplatform geïntroduceerd en blijft het continu uitbreiden met cursussen en leerlijnen, waardoor deelnemers toegang krijgen tot steeds rijkere leerervaringen; 
  • 750 bedrijven zijn actief ingeschreven: bedrijven die nut en noodzaak erkennen en profiteren van de diverse voordelen. 

Om organisaties naar een sterke digitale basis te begeleiden, is het digitaliseringsproces onderverdeeld in tien fases. Deze indeling helpt bedrijven te bepalen waar ze zich in een bepaalde periode op moeten richten. Een effectieve start is het invullen van een scan met collega’s om te bepalen waar verbeteringen nodig zijn, en op basis daarvan te focussen op specifieke stappen. 

Meer weten over Logistiek Digitaal? Bezoek de website:

Naar Logistiek Digitaal

 

 

De tien stappen zijn als volgt opgezet:

 

1. Maak medewerkers digitaal vaardig

Logistiek Digitaal zet mensen centraal in digitale transformatie door bedrijven te helpen de digitale vaardigheden van hun teams te verbeteren. Met onlinetrainingen en advies stimuleert Logistiek Digitaal aanpassing aan nieuwe technologieën en werkwijzen. Zo worden medewerkers niet alleen digitaal bekwamer, maar ook meer betrokken bij digitale vernieuwingen.  

2. Uitwisselen van digitale informatie

Logistiek anno nu draait om naadloze informatie-uitwisseling. Logistiek Digitaal adviseert en begeleidt MKB-ers naar de juiste partijen om systemen en processen te optimaliseren voor effectieve datadeling, intern en extern. Dit verbetert de besluitvorming, samenwerking, vermindert fouten en verhoogt klanttevredenheid. 

3. Data foutloos en veilig toegankelijk maken

Betrouwbare data is de basis voor effectieve, logistieke processen. Verkrijg met de juiste digitale data accurate informatie voor besluitvorming en operationele processen. Deze informatie leidt tot tevreden klanten, sterkere samenwerking met partners en verbeterde bedrijfsprestaties.

4. Digitalisering als onderdeel van strategie

Door digitale transformatie vast te leggen in de visie van een bedrijf worden de eerste stappen naar een duurzaam, toekomstbestendig bedrijf gezet.

5. Datagedreven werken

De kracht van data is enorm. Door slimmer om te gaan met data ontstaat een beter inzicht in de operatie en de resultaten. Zo kunnen beslissingen goed onderbouwd genomen worden.

6. Vertrouwen op digitaal werken

Hoe kan digitalisering in de dagelijkse praktijk ingericht worden om operationele processen efficiënter en effectiever te maken? Of het nu gaat om een Warehouse Management Systeem of een Transport Management Systeem: een goede afstemming tussen systemen is van groot belang en bespaart tijd en geld. Door te vertrouwen op digitale werkprocessen worden fouten en verspilling beperkt en helpt productiviteit en klanttevredenheid te verhogen.

7. Digitaal werken als vanzelfsprekend

Digitalisering zou net zo gewoon moeten zijn als het gebruik van een mobiele telefoon. Maar om processen te digitaliseren is een digitale cultuur nodig waarin digitaal werken de norm is. Dat vraagt om aandacht en goede communicatie. Het is niet alleen nodig om aan wetgeving te voldoen, maar ook om een gezonde concurrentiepositie te behouden.

8. Digitale ketensamenwerking

Moderne logistiek is een samenspel van partners in de toeleveringsketen. Hoe kun je digitaal beter samenwerken met leveranciers, partners en klanten? Deel data en informatie naadloos met ketenpartijen voor meer efficiëntie en transparantie in processen.

9. Innoveer met technologie

Logistiek Digitaal adviseert bij het verkennen en omarmen van nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, Internet of Things en blockchain. Deze innovaties kunnen nieuwe deuren openen voor efficiëntie en ondersteuning en mogelijk zelfs een oplossing bij personeelstekorten.

10. Creëer nieuwe commerciële kansen

Digitale transformatie is niet alleen een interne aangelegenheid; het biedt ook nieuwe zakelijke kansen. Hoe kan digitale technologie ingezet worden om bijvoorbeeld nieuwe markten te verkennen, nieuwe producten en diensten te ontwikkelen of diensten uit te breiden?


 

MKB-bedrijven in de logistiek bepalen door middel van een scan op welke 10 stappen verbeteringen doorgevoerd kunnen worden.

Doe de scan

 

Marktonderzoek ‘digital readiness’

 

Bureau Markteffect heeft onderzocht hoe digitaal klaar het MKB-bedrijf is voor de toekomst: slechts een op de vijf MKB-bedrijven in de logistiek is ‘digital ready’.

 

Logistiek Digitaal richt zich op die 79% die nog stappen kunnen zetten in hun digitaliseringsproces. Via het platform Logistiek Digitaal kunnen MKB-bedrijven kan kosteloos advies, training en kennis vergaard worden.

Het platform biedt verschillende mogelijkheden:

  1. Scan om het niveau van digitalisering te verkennen
  2. Advies via netwerkconsulenten
  3. Cursusplatform met groeiend aantal artikelen en video’s
  4. Digi-Coach opleiding voor bedrijven
  5. Overzicht van relevante subsidies en events

Daarnaast zal Logistiek Digitaal zich blijven ontwikkelen en biedt gelegenheid aan partijen om in projecten (Living Labs) te onderzoeken hoe ketenpartijen digitaal slimmer kunnen samenwerken.

Kijk hier voor voorbeelden van Living Labs:

Naar de Living Labs van DIL

 

Bekijk video

In gesprek

Logistiek Digitaal werd tijdens de ICT & Logistiek beurs in 2022 geïntroduceerd en heeft sindsdien een team samengesteld en hulpmiddelen ontwikkeld die MKB-ers tegenwoordig dagelijks inzetten. Op de beurs in 2023 werd Logistiek Digitaal herkend als merk en voerden netwerkconsulenten veel inhoudelijke gesprekken met MKB-bedrijven over hun digitaliseringsstrategie.

Samen Nederland ‘digital ready’ maken

 

Tot nu toe hebben ongeveer 750 bedrijven zich als geïnteresseerde ingeschreven bij Logistiek Digitaal, naast tienduizenden websitebezoekers.

De netwerkconsulenten van Logistiek Digitaal onderhouden contact en zijn actief in de markt op zoek naar bedrijven en samenwerkingsmogelijkheden op gebied van digitalisering. 

In Nederland zijn er meerdere initiatieven en organisaties die het MKB ondersteunen. Logistiek Digitaal identificeert deze en zet zich in voor samenwerking. Door krachten te bundelen wordt expertise gebundeld en beter benut.

In 2024 is de opleiding tot Digi-Coach gestart en wordt er een campagne gelanceerd om de opleiding te promoten bij het MKB-bedrijf. De merknaam Logistiek Digitaal wordt  verder uitgebouwd.

Er zijn in 2023 en 2024 al verschillende kennismakingen geweest en samenwerkingsvormen opgezet.

 

  • Topsector Logistiek
  • Digiwerkplaatsen
  • TKI Dinalog
  • BISCI en Fontys Venlo
  • Supply Chain Valley
  • Limburg Logistiek bereikbaar
  • HAN voor publicatie van het eBook: “Transforming Logistics with analytics” dat op onze cursuswebsite gratis is te gebruiken
  • HU, Fontys en HAN
  • Fontys
  • Windesheim
  • Digital Trust Centre
  • Stichting NLonderneemt & VNO-NCW
  • VNO-NCW/MKB Nederland
  • Logistics Overijssel en EDIH-project BOOST
  • Zeeland Connect met programma Impuls Zeeland
  • DALTI
  • Vijfsterren Logistiek over ‘Slim Doseren’

Opleiding tot Digi-Coach

Logistiek Digitaal is in 2024 gestart met de “Digi-Coach” opleiding: een drie-daagse cursus met een studiebelasting van meer dan zes dagen.

Deze opleiding is ontwikkeld om de ‘digital readiness’ van de MKB-er te laten groeien vanuit de organisaties zelf.

Een Digi-Coach is een aanjager van digitalisering en datagedreven werken binnen een bedrijf en voor collega’s. Deze coach inspireert en begeleidt collega’s met het ontwikkelen van digitale vaardigheden.

 

Naar Digi-Coach